Indhold

12.09.12 08:28

Fra dead man walking til ni mandater

Fra dead man walking til ni mandater
Lederen af Liberal Alliance, Anders Samuelsen, har prøvet mange ting i sin politiske karriere. Det delte han ud af til KL’s Ledertræf.

Anders Samuelsen er nået vidt omkring i sit politiske liv. Pladser i Europa-Åarlamentet og Folketinget. Medlem af tre partier og partileder for et parti, som fik 5 procent af stemmerne til folketingsvalget i 2011, efter i lang tid at havde ligget på 0,0 procent.

Tiden med Ny Alliance gjorde ham landskendt, men ikke for noget godt:

”Vi havde en drøm om en ny bevægelse i dansk politik, og i starten gik det jo helt vildt. Men jeg vil fraråde, at man har tre ledere. Vi skulle jo blive enige allesammen, og det kan man jo ikke,” fortæller Anders Samuelsen på KL's Ledertræf, da han sidder i sofaen over for den tidligere tv-journalist og studievært Lene Johansen. 

Han nævner også "den forfærdelige film” af Christoffer Guldbrandsen, ”Dagbog fra midten”, som skildrer Ny Alliancens opblomstring og hurtige deroute.

I januar 2009 stod Anders Samuelsen alene tilbage med stumperne fra Ny Alliance. Gitte Seberg, Malou Aamund og Naser Khader havde forladt partiet, mens Jørgen Poulsen var blevet smidt ud. Et udmærket tidspunkt at indføre topstyring, som han selv formulerer det. 

At ramme bunden 
I samme periode bliver bliver Anders Samuelsen også skilt fra sine kone gennem lang tid. Da partiet i over et år havde ligget på 0,0 procent i meningsmålingerne, tog Anders Samuelsen en beslutning. Han skulle såre simpelt løbe en tur, hver gang han var i dårligt humør. Efter tre måneder var han i form til et maraton på omkring de 3 timer.

Hans løbefortid havde lært ham ikke at vænne kroppen til at give op. Det kunne han også bruge i det tilsyneladende umulige projekt, der hed Liberal Alliance, som i lang tid rodede rundt på under 0,5 procent i meningsmålingerne.

”Dengang vi genstartede partiet, lagde vi en plan med fire punkter. Det var sådan set meget enkelt. Den plan skulle bare eksekveres. Her har jeg utvivlsomt lært noget af Lars Seir Christensen fra Saxobank. Han sagde til mig, at politik umuligt kunne være så meget anderledes end forretningsverdenen. Det rystede jeg måske lidt på hovedet af, men han har jo ret".

Sporene skræmmer
I lang tid gik Anders Samuelsen under navnet ”Dead man walking” på Christiansborgs gange. Og alle kommentatorer havde ravlt med at dømme ham færdig. Men især én kommentator står ham meget nær i dag.

”Jeg elskede at se Henrik Qvortrup æde en stråhat på morgen-tv. Det var lige før, at jeg var klar til at trække mig tilbage, da jeg så det”, siger Anders Samuelsen.   

Anders Samuelsen indrømmer, at hele tiden med først Ny Alliance og siden Liberal Alliance har sat sine spor. Fx tjekker han konstant sin mailindbakke. Også om natten.

Sporene skræmmer fra de mange ukoordinerede udmeldinger i tiden med Ny Alliance. Fx dengang Lars Kolind foreslog at gøre Fyn til et skattely, eller da partileder Nhaser Khader gik amok i landsdækkende tv, fordi Se og Hør havde skrevet, at han havde fået udført sort arbejde. 

”Jeg føler hele tiden, at jeg skal være på forkant. Det er ikke ligesom, dengang min far sad i Folketinget i 1970’erne. I dag spreder en historie sig på få timer. Jeg har ikke noget imod at blive fravalgt på grund af holdninger, men det er godt nok træls, hvis det sker på grund af en misforståelse".

Den berømte narkogæld
Der har dog også været en helt anden type sag, som har bragt Anders Samuelsen i pressens søgelys, nemlig sagen om hans søn, der havde rodet sig ud i problemer med rockere.

Familen valgte at betale sønnens gæld. Noget, som Anders Samuelsen ikke var meget for at dele med omverdenen:

”Jeg gav nærmest op der. Jeg gad simpelthen ikke tage mig af medierne længere. Det ragede ikke nogen. Jeg prøvede da også at nedlægge fogdeforbud, men blev så nødt til at gå ud med den. Jeg ville gerne have holdt den skjult, hvis jeg skal sige det, som det er. Heldigvis droppede pressen sagen, fordi befolkningen støttede vores beslutning," fortæller Anders Samuelsen. 

Se alle artikler i temaet