Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

12.06.12 07:33

Flere veje fører til førtidspension

Flere veje fører til førtidspension
Ny rapport rokker ved det gængse billede af, at sager om førtidspension altid er langvarige og komplekse. Op mod hver fjerde er en ung med psykisk diagnose.

En ny analyse om førtidspension rokker ved det gængse billede af, at sager om førtidspension altid  er langvarige og komplekse.

Se også

Ifølge undersøgelsen fra AKF er 52 procent af dem, der får tilkendt førtidspension, ældre lønmodtagere, som er blevet syge, og som forud for tilkendelsen har været igennem et ret kort forløb på det kommunale jobcenter.

21 procent af dem, der får tilkendt førtidspension, er langvarige kontanthjælpsmodtagere, og 10 procent er borgere, der i  flere år har pendlet mellem sygedagpenge og fleksjob. Det fremgår af undersøgelsen, som er lavet i de fire midtjyske kommuner Herning, Silkeborg, Viborg og Holstebro.

”Vores analyse viser, at det langt fra er alle førtidspensionister, der har været gennem årelange forløb på offentlige ydelser. Førtidspensionisterne er en meget differentieret gruppe, men det er de tunge grupper som f.eks. psykisk syge og misbrugere, der fylder mest i det sociale system og i behandlingssystemet”, siger forsker i AKF, Helle Bendix Kleif, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

Af undersøgelsen kan man blandt andet læse, at de unge førtidspensionister under 40 år med en psykisk lidelse udgør 23 procent af det samlede antal tilkendelser. Heraf modtager over halvdelen kontanthjælp i de sidste to år inden de tilkendes førtidspension.

Centrale udfordringer
I alle fire kommuner peger AKF’s undersøgelse på centrale udfordringer i samarbejdet mellem kommunen og det sundhedsfaglige system. Der er lange ventetider i behandlingssystemet, manglende adgang til relevante tilbud og manglende koordinering mellem de sundhedsfaglige og kommunale aktører.

”I nogle tilfælde kan borgerens psykiske eller fysiske tilstand blive forværret i ventetiden, så det er afgørende, at borgerne får tilbudt en målrettet og effektiv sagsbehandling. Ellers risikerer man at mindske deres chance for at vende tilbage til arbejdsmarkedet”, siger Helle Bendix Kleif.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes