Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

23.10.12 19:30

Ændret den 24.10.12

Flere misbrugere end du tror

Flere misbrugere end du tror

Foto: Colourbox.com

Der er flere mennesker med alkohol- og narkotika problemer, end I regner med. Så klar var beskeden fra professor Mads Uffe Pedersen fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet, da han tirsdag besøgte KL's misbrugskonference.

Det er den gængse opfattelse, at godt 140.000 borgere i Danmark har så store alkoholproblemer, at de skal have hjælp. Det tilsvarende tal for narkotika er cirka 33.000.

Professor Mads Uffe Pedersen fra Center for Rusmiddelforskning, Aarhus Universitet, ville dog gerne udfordre den opfattelse, da han tirsdag holdt oplæg ved KL's misbrugskonference i Kolding.

Blandt hans hovedpointer var, at flere optræder i begge statistikker, og at mange flere er på grænsen til at have et skadeligt forbrug af rusmidler. Faktisk mener Mads Uffe Pedersen, at godt 387.000 mennesker i Danmark har et risikabelt forbrug af rusmidler.

Forkerte målemetoder
En af Mads Uffes Pedersens hovedpointer var, at metoderne til at finde tal for forbrug af rusmidler er fejlagtige:

”Hvis man fx bruger den amerikanske metode at måle alkoholafhængighed på, hvor man går ud og spørger folk med de samme klassiske spørgsmål, så vil man se, at langt de fleste alkoholafhængige er de helt unge. Det mener jeg ikke rigtigt passer, fordi det tager nogle år, inden man bliver afhængig. Gennemsnitsalderen for at komme ind i alkoholbehandlingssystemet er da også 44 år,” forklarede Mads Uffe Pedersen.

Her henviste han til en undersøgelse fra Center for Rusmiddelforskning, hvor cirka 8800 borgere i fire kommuner er blevet interviewet om deres forhold til rusmidler, herunder alkohol. Og i stedet for alene at måle på det samlede alkoholindtag, hvor de unge stikker ud, så har undersøgelsen kigget på hvor mange dage om ugen, hvor der bliver drukket mere end fire-fem genstande.

På den måde ændrer billedet sig, og den ældre generation viser sig pludselig med et kraftigere forbrug. Et stort problem, pointerede Mads Uffe Pedersen:

”Det giver en bedre forståelse af, at der ikke kun er et ungdomsproblem. Det er et reelt problem, at det eskalerer med årene, hvor de ikke kan tåle at drikke så meget. De drikker hyppigere og forholdsvis meget,” sagde han.

Få fat i så mange så muligt
Der er altså mange flere, der har problemer med alkohol i Danmark, end man umiddelbart regner med. Samtidigt viser undersøgelsen fra Center for Rusmiddelforskning, at mange er flove over at søge hjælp. Det er specielt ærgerligt ud fra en samfundsøkonomisk betragtning, fordi mange af dem, der ikke får hjælp er dem, som ikke er så belastede igen, og som der er hurtige gevinster ved at hjælpe. Det gælder både i forhold til alkohol og narkotika.

Derfor opfordrer Mads Uffe Pedersen til, at man ændrer på misbrugsbehandlingen, så man får fat i så mange så muligt og ikke som nu; så få som muligt:

”Vi skal blive bedre til at give hjælp til folk, som er små-afhængige, og ikke kun til dem, som har store problemer med rusmidler. Man ved fra forskningen, hvilke risikogrupper der er. Samtidigt er der store økonomiske gevinster ved at sætte ind tidligt”, sagde han.

Blandt de største risikogrupper kan nævnes:
køn: mænd, etnicitet: dansk og uddannelsesstatus: ingen uddannelse efter folkeskolen.

Se alle artikler i temaet

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes