Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

08.08.12 09:00

Advarer mod at lukke tilbud til hjerneskadede

Advarer mod at lukke tilbud til hjerneskadede
Eksperter frygter, at genoptræning af hjerneskadede er i fare, fordi specialiserede tilbud må lukke. Anny Winther fra KL siger, at kommunerne i væsentligt omfang kan klare opgaverne selv.

Hvert år rammes omkring 18.000 danskere af hjerneskader. Af dem får mindst hver tiende så svære følger, at de har behov for intensiv og specialiseret genoptræning.

Men de tilbud, der har den særlige erfaring, lukker på stribe på grund af kommunalreformen og kommunernes stramme økonomi. Det skriver Politiken.

Siden 2009 har ni af 23 tilbud drejet nøglen om, og flere er lukningstruet, fordi kommunerne i stigende omfang holder patienterne hjemme i egne tilbud i stedet for at købe hjælp.

Lukningerne er en meget kortsigtet besparelse, mener professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet.

”Kommunerne har ikke kapacitet til at gennemføre så specialiseret en indsats, som ofte er påkrævet, når det gælder hjerneskader. Kommunerne oplever det uden tvivl som en dyr affære at henvise til centrene, men de glemmer, at resultaterne ofte er så gode, at det hurtigt aflaster kommunekassen på lang sigt”, siger han til Politiken.

Nærhedsprincippet
Formanden for KL’s Social- og Sundhedsudvalg Anny Winther (V) siger, at kommunerne i væsentligt omfang kan klare opgaverne selv.

”I al den udstrækning, hvor den faglige kvalitet er i orden, betyder nærhedsprincippet også noget for patienten og de pårørende”, siger hun.

Hun uddyber det med, at det er vigtigt, at man ikke skal rejse 150 kilometer væk for at få hjælp.

”Jeg ser det ikke som et problem, at borgeren måske skal have talegenoptræning et sted og fysisk genoptræning et andet. Det behøver ikke foregå centralt. Det vigtige er, at kommunen og borgeren laver en god genoptræningsplan i tæt samarbejde”, siger Anny Winther til Politiken.

Kortlægning på vej
Social- og integrationsministerminister Karen Hækkerup (S) oplyser til avisen, at hun sammen med KL har igangsat en kortlægning af den eksisterende specialviden. Resultaterne ventes klar til efteråret.

Se også

Samtidig er der på de sidste to års finanslove afsat 250 millioner kroner til hjerneskadeområdet, blandt andet for at styrke kommunernes kompetencer.


 

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes