Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

01.08.12 13:45

Fairtrade overvejer at ændre konceptet for kommuner

Fairtrade overvejer at ændre konceptet for kommuner
Aarhus’ status som Fairtrade-kommune er blevet erklæret ulovlig af Statsforvaltning Midtjylland, og det får nu den danske Fairtrade-organisation til at overveje at ændre konceptet.

Aarhus, København, Frederiksberg, Haderslev, Horsens og Bornholm er i øjeblikket i tæt dialog med Fairtrade Mærket for at finde ud af, hvordan kommunerne kan bevare deres status som såkaldte Fairtrade-kommuner”. Det skriver csr.dk.

En afgørelse fra Statsforvaltning Midtjylland har nemlig erklæret, at kommunalt Fairtrade-indkøb i Aarhus er i strid med loven. Sagen kan få principiel betydning for de andre kommuner.

Kommunikationschef hos Fairtrade Mærket, Sune Prahl Knudsen, er ”meget overrasket” over afgørelsen:

”Vi er lige nu i dialog med Fairtrade-kommunerne om hvilke muligheder, der er for at videreføre samarbejdet. Én mulighed er at anke Statsforvaltningens afgørelse, en anden er at ændre kravene for at deltage i konceptet, så det bliver lovligt. Men der er sikkert også andre løsninger,” siger han til csr.dk.

Se også

Minister ser på sagen
De seks Fairtrade-kommuner har bl.a. forpligtet sig til at al den kaffe og the, der serveres på rådhuset, skal være Fairtrade-mærket. Samtidig skal kommunerne arbejde for at fremme kendskabet til Fairtrade-mærkede pro-dukter. Ideen bag Fairtrade er, at verdens fattige bønder sikres en højere mindstepris for deres produkter fx kaffe, the og bananer. Derfor er Fairtrade produkter også dyrere.

Statsforvaltningen skriver bl.a. i sin ti sider lange udtalelse:

”En kommune må kun lave foranstaltninger, der kommer alle kommunens borgere (eller en kreds af dem) til gode. En kommune må heller ikke yde ulandsbistand eller komme med udenrigspolitiske tilkendegivelser. Endelig skal en kommune købe det, der er bedst og billigst, og kan altså ikke gennem Fairtrade-indkøb påføre kommunen flere udgifter for at støtte fattige bønder i Mellemamerika.”

Økonomi- og Indenrigsministeriet har bedt Statsforvaltningen om en udtalelse med henblik op, at ministeriet kan vurdere, om ministeriet vil tage sagen op.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes