Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

31.08.12 15:00

Fagforeninger: Genoptjeningsperioden skal forkortes

Fagforeninger: Genoptjeningsperioden skal forkortes
De faglige organisationer er overordnet set positivt stemt over for akutpakken, men dagpengene skal kunne genoptjenes hurtigere, lyder det.

Regeringen fremlagde i dag akutpakken, som skal komme de dagpengemodtagere til hjælp, som står til at miste deres dagpenge til januar.

Se også

LO er tilfreds med pakken.

”Det vigtigste i akutpakken er, at alle, der risikerer at miste deres dagpenge, får tilbud om individuel rådgivning og hjælp. Både jobcenteret og a-kassen vil gøre deres yderste for at finde en løsning," siger LO’s formand Harald Børsting, men efterlyser en kortere genoptjeningsperiode.

”Selv om akutpakken er helt nødvendig i den nuværende situation med høj arbejdsløshed, mener vi stadig, at der er behov for at forkorte genoptjeningsperioden til dagpenge. Den er ét år i dag, men bør ikke være længere end et halvt år.”

Se også

FTF: Muligvis ikke nok
FTF er enig med LO i begge dele.

"Det er en god aftale, hvor vi løfter sammen. Der er brug for en håndholdt indsats nu. Ikke mindst de 90 millioner kroner til jobrotation på FTF-området kan give de langtidsledige medlemmer bedre jobmuligheder," siger FTF's formand Bente Sorgenfrey, som dog stiller spørgsmålstegn ved, om det er nok.

"Vi står stadig midt i en dyb krise. Ledigheden steg igen torsdag, og økonomien er nærmest sat i bakgear. Dagpengereglerne er fra en tid, hvor man forventede en kort krise. Nu ved vi, at krisen blev lang og dyb. Derfor er der fortsat behov for at gøre det lettere at genoptjene ret til dagpenge. Og behov for at se på kravene til supplerende dagpenge," siger FTF-formanden.

Se også

HK: Hvor er de ekstra job?
Hos HK er man mere tilbageholdende med roser til akutpakken.

”Der er gode tiltag i akut-pakken om fx jobrotation og synliggørelse af jobåbninger, men der er for megen snak om samtaler og kontrol. Det hjælper ikke en pind for de mennesker, der står lige nu og her og kan se deres dagpengeret forsvinde ud i ingenting. De har været til samtaler. Hvor er de ekstra job, vi har brug for?” Spørger Mette Kindberg, næstformand for HK.

Hun mener ligeledes, at genoptjeningsperioden skal tilbage fra et helt til et halvt år.

FOA vil have akutpakken byttet
Dennis Kristensen, formand for FOA, tilslutter sig også synspunktet om genoptjeningsperioden, ligesom han generelt mener, at akutpakken har en række mangler.

”Hvis vi skal blive i pakkesproget, så vil FOA meget gerne have byttet pakken. Ikke fordi indholdet er skidt, men fordi pakken ikke er, hvad vi har ønsket os allermest. De ledige har brug for et forsørgelsesgrundlag – det giver man dem ved at tilbyde et arbejde, ved at gøre det nemmere at optjene dagpenge eller ved at forlænge længden af dagpengeperioden. Vi får nu for 332 millioner kroner samtaler, fokus, kurser og ekstra breve. Det er der intet i vejen med. Men hvis det ikke skal forblive som det store samtale-cirkus, så er man nødt til også at bruge de værktøjer, som vi ved, er virkningsfulde,” siger  Dennis Kristensen.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes