Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

16.10.12 09:22

E-bogen skiller biblioteker og forlag

E-bogen skiller biblioteker og forlag
Forhandlinger mellem forlag og biblioteker om udlån af digitale bøger er brudt sammen. Dansk Folkeparti opfordrer kulturministeren til at gribe ind.

Siden juni har der været ført forhandlinger mellem forlag og biblioteker om at finde en løsning for udlån af digitale bøger i den såkaldte eReolen.

Aftalen skulle afløse den nuværende aftale, der udløber den 31. oktober. Men det er ikke lykkedes parterne at nå til enighed.

To modeller
Uenigheden går på, at forlagene har insisteret på en såkaldt ”eksemplarbaseret” model, hvor forlagene vil sælge ebøger, som om de er papirbøger, og hvor et eksemplar kun kan lånes ud én gang ad gangen.

Bibliotekerne mener, at den model bygger på en logik, som er i strid med de digitale mediers natur, og som ikke er i overensstemmelse med bibliotekernes strategi for udvikling af de elektroniske medier.

”Konsekvensen af eksemplarmodellen er nemlig en meget dårlig service over for lånerne, der berettiget vil undre sig over, at en digital bog vil være udlånt”, siger projektejer Bo Fristed fra Aarhus Kommunes Biblioteker.

Bibliotekerne har som alternativ foreslået en klikbaseret model med forskellige værktøjer, som det enkelte forlag kan tage i anvendelse, såfremt man ønsker at skabe friktion i forhold til udlånet, især på de nyeste titler.

Kun tabere
Danmarks Biblioteksforening beklager, at forhandlingerne er gået i hårdknude.

Se også

”Der er desværre ingen vindere i sagen, men kun tabere, nemlig borgerne, selvom vi i Danmarks Biblioteksforening mener, at e-bogen burde være en vindersag for alle”, siger foreningens formand Vagn Ytte Larsen.

Han opfordrer parterne til at sætte sig tilbage til forhandlingsbordet og finde en løsning.

Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen efterlyser, at kulturminister Uffe Elbæk (R) tager initiativ til, at der bliver udarbejdet en ordning, der tilgodeser både biblioteker, forlag og forfattere.

”Det er indlysende logisk, at hele bogmarkedet vil blive undermineret, hvis e-bøger i et ubegrænset antal kan downloades, for hvem i alverden kunne så drømme om at investere i en e-bog? Udfordringen består derfor i, at hvert enkelt bibliotek må anskaffe sig licenser, nøjagtigt som de hidtil har måttet investere i et bestemt antal fysiske bøger”, siger Alex Ahrendtsen.

To procent har lånt
Skønt forhandlingerne er brudt sammen vil eReolen tilbyde de 127 forlag, der i dag er en del af tilbuddet, en ny klikbaseret aftale, der gælder fra 1. november.

eReolen har indtil nu udlånt bøger til 2 procent af borgerne. Det tal ventes at sige, også selvom eReolen ikke fremover vil kunne tilbyde fuld adgang til alle nye bestsellere.

Se også

Partnerne bag eReolen er de seks centralbiblioteker Gentofte, Roskilde, Odense, Vejle, Herning og Aalborg, samt bibliotekerne i konsortiet bag Netlydbog.dk, nemlig København og Aarhus samt Licensgruppen, forlagene Gyldendal og Lindhardt & Ringhof og leverandørerne DBC og Publizon samt Litteratursiden.dk.

Se også

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes