Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

06.08.12 13:59

Børn synes, der er varmt og larmende i børnehaven

Børn synes, der er varmt og larmende i børnehaven
En ny undersøgelse fra Børnerådet viser, at mange børn synes, at der er for meget støj og for varmt i deres børnehave. Børnerådet kræver politisk handling, men KL maner til besindighed.

1143 børn i alderen fire til syv år fra 95 forskellige børnehaver har deltaget i undersøgelsen, hvor de er blevet spurgt om blandt andet lys, varme, renhed og larm.

Halvdelen af de adspurgte børn mente, at der var for varmt, og 63 procent havde problemer med larm og støj. Undersøgelsens resultater får Børnerådet til at efterlyse skrappere lovgivning.

Kræver politisk handling
”Ligesom i andre nordiske lande skal vi have nogle rammer for, hvad vi vil byde vores børn i Danmark. For eksempel specifikke krav til støj-, temperatur og lysforhold. Der er ikke nogen rimelighed i, at børn ikke skal være beskyttet på samme måde som voksne,” siger Lisbeth Wilms, der er medlem af Børnerådet og souschef i Udviklingscentret for forebyggelse og sundhedsfremme i Gentofte Kommune, til avisen 24 timer. 

Lektor fra DTU Jørn Toftum advarer om konsekvenserne ved det dårlige indeklima:

”Dels ved vi fra undersøgelser i skoler og på arbejdspladser, at det går ud over både koncentration og motivation og evnen til at modtage læring. Desuden har vi en mistanke om, at når der kommer en høj koncentration af støv, så kan det give nogle luftvejsproblemer,” siger han til avisen 24 timer.   

KL: Undersøgelsen er ikke entydigt negativ
Chefkonsulent i KL, Preben Meier Pedersen, understreger, at børns trivsel er et vigtigt og stort fokusområde. Han mener dog ikke, at undersøgelsens konklusioner er så entydige, at der er akut behov for lovændringer.

”Jeg glæder mig over, at pædagogerne snakker med børnene om, hvordan støjen ved leg kan mindskes, fordi det er en pædagogisk udfordring. Det har også været et stort fokusområde for os i længere tid. Med hensyn til varmen, så er det op til den enkelte institution at vurdere, hvornår der kan luftes ud, og hvem der kan tåle hvad. Ellers forholder jeg mig til, at resten af undersøgelsens resultater ikke viser en entydig utilfredshed,” siger han.

Fx svarer 73 procent nej til, at der er for beskidt i deres børnehaver, og 63 % af børnene mener, at deres toiletter er rene nok.

Se også

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes