Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

07.09.12 15:33

Borgmestre: Vi har brug for udenlandske studerende

Borgmestre: Vi har brug for udenlandske studerende

Foto: KL

Europæere, som vil studere gratis i Danmark, afvises pga. pres fra staten. Det skader dansk erhvervsliv og internationaliseringen, mener borgmestrene i Horsens og Aarhus.

47.781 EU-borgere har fået et gratis såkaldt ”Erasmus”-udviklingssemester i Danmark de seneste ti år. Det koster statskassen i nærheden af en milliard kroner, og det er mere end dobbelt så meget, som Danmark får retur. Kun 21.398 danske studerende har nemlig taget et ophold af samme slags i udlandet. Det skriver Berlingske Business i dag.

Dermed stiger statens udgifter til udlændinges uddannelse, hvilket har ført til et massivt pres på landets universiteter fra Styrelsen for Universiteter og Internationalisering for at reducere antallet af udenlandske studerende. Nærmere bestemt skal forholdet være 1:1 med danske studerende, hedder det.

Skarp kritik
Horsens borgmester Peter Sørensen (S) og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) har i fællesskab skrevet et brev til uddannelsesminister Mor-ten Østergaard. Heri retter de en skarp kritik af regeringens politik:

”Modtagelse og fastholdelse af udenlandske studerende i Danmark vil bidrage til at sikre forsyningssikkerheden af højt kvalificeret arbejdskraft og sikre sprog- og kulturkompetencer afgørende for at øge samhandel på tværs af grænser. Det er helt afgørende at holde fast i denne kurs,” skriver de og fortsætter:

Se også

”De udenlandske studerende er med til at udvikle og skabe vækst i de danske virksomheder og give dem global indsigt. Det kan for mange virksomheder også være vejen ud til nye eksportmarkeder.”

Uddannelsesinstitutionerne har desuden brug for indsigt og erfaring med internationale studerende for at bidrage til en dansk eksportsucces på området.

”Implementeringen vil betyde, at flere uddannelsesinstitutioner må afvise at modtage det antal udenlandske studerende, som de har potentiale til. Det gælder fx VIA University College og særligt Campus Horsens, som har formået at skabe et stærkt internationalt miljø med et højt antal internationale studerende. Et internationalt miljø, som også i høj grad giver danske studerende internationale kompetencer,” skriver de to borgmestre.

Se også

Minister vil se på ordning
I dagens udgave af Berlingske Business bakkes de to borgmestre op af en række uddannelseschefer fra landets universiteter. Det har fået uddannel-sesministeren til at erklære, at der er behov for regelændringer:

”Jeg er opmærksom på kritikken, og vi overvejer derfor også at ændre på balanceprincippet,” siger Morten Østergaard til Berlingske Business. Han har dog ingen klar løsning på, hvordan den danske stat skal få dækket sine omkostninger til de udenlandske studerende.

”Det, jeg gerne vil arbejde på, er, at vi i højere grad får de danske studerende til at tage mere uddannelse i udlandet,” siger han.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes