Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

25.07.12 11:06

”Bjørneklobander” hjælper kommuner

”Bjørneklobander” hjælper kommuner
I blandt andet Frederikssund og Hørsholm kommuner hjælper grupper frivillige med at lokalisere bjørneklo.

Den farlige bjørnekloplante trives godt om sommeren. Derfor går en gruppe frivillige, der kalder sig selv for ”Bjørneklobanden”, i øjeblikket rundt i Frederikssund Kommune for at spotte den farlige plante.

”Vi synes, at det er synd, hvis vi har vores børnebørn med ude i naturen, og vi så skal bede dem om at passe på den farlige bjørneklo, det er der engagementet ligger,” siger Bent Christensen, der koordinerer arbejdet i 'Bjørneklobanden' i Frederikssund Kommune, til P4 København.

Brug for indsatsen
Også i Hørsholm Kommune spiller en frivillig 'bjørneklobande' en vigtig rolle i indsatsen mod den farlige plante.

Og her er man glad for hjælpen:

”Vores medarbejdere kan af naturlige grunde ikke være opmærksom på alle de bjørneklo, der er rundt omkring. De vokser jo, som jeg ved ikke hvad. Så hvis Bjørneklobanden ringer til os og peger på et område, hvor der er bjørneklo, så er det klart, så rykker vi ud der,” siger den konservative Marianne Preis Balser, som er næstformand i kommunens miljø- og planlægningsudvalg, til P4 København.

Fakta

  • Bjørnekloen stammer fra Kaukasus og kom til Danmark omkring 1870                                               
  • Bjørnekloen er bygget op af 50 til 150 små-skærme, og den kan blive fire meter høj
  • Den spreder sig voldsomt og ukontrollabelt fx langs vores vandløb, og der hvor den skygger, kan der ikke vokse andet
  • Bjørnekloens saft er giftig og kan give noget, der minder om brandsår og et eksemagtig udslet i huden, hvis man får saften på huden, og solen samtidig skinner. Begge faktorer skal være til stede. Hudcellerne dør, når de påvirkes af bjørnekloens gift, og det kan tage et halvt år før, huden ser normal ud igen
  • Førstehjælpen er, at man hurtigt vasker giften af med vand og sæbe. Den udsatte hud beskyttes mod sollys, enten ved tildækning eller ophold indendørs i en uge.

Kilde: DR Sundhed

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes