Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

10.10.12 09:50

Befolkningsvækst er nøglen til Københavns budget

Befolkningsvækst er nøglen til Københavns budget
København får tusind nye indbyggere hver måned. Det har givet overskud på budgettet, fordi kommunen samtidig har effektiviseret.

Københavns Kommunes budget for 2013 er på samlet set 37,9 milliarder kroner og emmer af overskud. Det giver blandt andet mulighed for tre timers ekstra undervisning i skolerne, samt at der kan bygges nye skoler og daginstitutioner.

Det skriver Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Mens kommunen før var plaget af dårlig økonomi og høj skat, er skatten i dag blandt de ti laveste i landet. Og det er det stigende befolkningstal, som bidrager til væksten. Et stigende befolkningstal, som skyldes, at de unge studerende bliver boende i byen, når de er færdige, forklarer administrerende direktør i Københavns Kommune Claus Juhl til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

”Som tommelfingerregel kan man sige, at én ny indbygger øger indtægterne med 50.000 kroner i kommunekassen. Så tusind nye indbyggere giver 50 millioner i indtægter,” forklarer Claus Juhl.

Se også

Effektiviseringer for en kvart milliard
Med 1000 nye indbyggere hver måned har kunsten samtidig været at mindske udgifterne per indbygger, så udgifterne holdes i ro. Det har betydet effektiviseringer for 250 millioner kroner om året.

”Vi har holdt serviceudgifterne i ro, selv om vi har haft vækst. Det har givet det overskud, der nu står og blinker, og som vi kan bruge på andre ting,” forklarer Claus Juhl.

Samtidig kræver det stigende befolkningstal eksempelvis nye boliger, hvilket gør, at bruttoanlægsbudgettet er på 3,6 milliarder kroner. Claus Juhl fortæller, at væksten svarer til, at der skal bygges en ny dagsinstitution hver måned.

Se også

Læs mere i Nyhedsmagasinet Danske Kommuner

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes