Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

22.08.12 09:36

Efterværn til anbragte unge til debat

Efterværn til anbragte unge til debat
En ny undersøgelse fra Socialpædagogerne kritiserer, at unge anbragte ikke får tilstrækkelig hjælp, når de skal forlade deres opholdssted. KL betegner undersøgelsen som et partsindlæg.

Ifølge undersøgelsen fra Socialpædagogernes Landsforbund (SL) får en tredjedel af anbragte unge ikke et efterværn, når de er fyldt 18, og halvdelen af anbragte unge får ikke udarbejdet en handleplan, inden de fylder 18 år. Efterværnet skal bidrage til en god overgang til en selvstændig tilværelse.

”Der er ingen børn, der kan klare sig selv 100 procent, når de er 18, men de har til gengæld netværket og forældre til at hjælpe dem igennem. Her har vi at gøre med ekstra sårbare unge, og efterværnet er den skulder, vi simpelthen skal stille til rådighed. Det undlader kommunerne, og i værste fald er anbringelsen fuldkommen spildt,” siger Lisbeth Zornig Andersen, formand for Børnerådet, i en kommentar til Information.

Formanden for SL, Benny Andersen, siger til Information, at han mener, loven skal skærpes, så ikke kun handleplanerne – men også selve efterværnet – bliver lovpligtige.

KL: Præg af partsindlæg
KL kan ikke genkende tallene fra undersøgelsen og kan heller ikke via undersøgelsen se, hvor mange unge det rent faktisk drejer sig om. KL mener ikke, at de manglende handleplaner har så stort et omfang, som tallene fra undersøgelsen viser.

Men KL understreger, at de unge anbragte naturligvis skal have den lovpligtige handleplan.

”Én handleplan, der ikke er udført, er én for meget. Men det er kommunerne godt klar over, det har de erfaret, efter Ankestyrelsens praksisundersøgelser har påpeget problemet,” siger Jane Findahl til Information.

Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med Landsforeningen af Opholdssteder og Foreningen af Danske Døgninstitutioner. Og Jane Findahl hæfter sig ved, at undersøgelsen bærer præg af at være et partsindlæg:

Se også

”Jeg mener ikke, man kan bruge en rapport til noget, hvor man har spurgt en række ledere og mellemledere på opholdssteder, hvad de mener. Jeg så gerne, man også havde spurgt kommunerne, i så fald havde det givet et helt billede i stedet for at ligne et partsindlæg.”

Handleplan skal give resultat for den unge
KL gør opmærksom på, kommunerne generelt har fået et øget fokus på at udarbejde handleplanerne. Derudover satte KL i 2010 et udviklingsprojekt med 15 kommuner i gang med det formål at udnytte handleplanen bedre i forhold til at sætte mål og følge op på indsatsen omkring den unge.

KL har også i år sat et projekt i gang med det perspektiv at få handleplanen til rent faktisk at give resultat for den enkelte unge.

Se også

De unge på efterværn vil derfor også fremover blive meget mere inddraget i deres egen handleplan, ligesom institutionerne og efterværnsindsatserne skal være med til at følge op på og sikre effekten af deres indsatser.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes