Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

13.07.12 12:57

10 gode råd til ledere, der gerne vil forny hverdagen

10 gode råd til ledere, der gerne vil forny hverdagen
Uanset om du står i spidsen for landets mest innovative institution eller aldrig har spurgt dig selv, hvorfor morgendagens løsninger skulle være forskellige fra gårsdagens, kan du her få hente inspiration til innovation.

Væksthus for Ledelse kommer i pjecen "Innovation i hverdagen - praktiske råd til offentlige ledere, der gerne vil gå nye veje" med ti gode råd til ledere, der gerne vil forny hverdagen.

Få et indblik i rådene her og læs mere på Lederwebs hjemmeside.

1. Beskriv det, du drømmer om – ingen tænder på tomme visioner

Kennedy ville have en mand på månen i løbet af ti år. Lederen af et plejehjem ønskede at gøre det til et rigtig hjem. En sygehusleder drømte om at indrette et sygehus for patienterne - ikke blot for deres diagnoser. Hvad stræber du efter?

2. Opdag din egen organisation – lad forundring føre til forandring

At bryde vanetænkningens magt kræver, at du med mellemrum påtager dig rollen som opdagelsesrejsende i din egen organisation. En rolle, hvor du nysgerrigt og undrende lytter og observerer, hvordan medarbejdere og brugere egentlig agerer. Dine observationer kan blive indledningen til kritiske og konstruktive spørgsmål om, hvordan I kan løse jeres opgaver anderledes og bedre.

3. Skaf tid og ro til at tænke nyt – intet kan spire i hverdagens travlhed

Det er skidt både for organisationen, medarbejderne, brugerne og dig selv som leder, hvis der ikke er tid og rum til at tænke nye tanker om fremtiden. Stil derfor tydelige krav til dine egne chefer om, at du har et reelt handlerum til nytænkning og prioritér din tid aktivt. Læg fx tid til refleksion ind i din kalender på linje med andre opgaver.

4. Vend ydre pres til egen ambition – kriser kan fremme opfindsomheden

Man kan ikke tvinge en organisation til fornyelse. Alligevel oplever mange ledere, at et ydre pres rigtig udnyttet kan være fornyelsens brændstof. Når organisationen er under pres, er der ofte kortere vej til den fælles erkendelse, at al magelighed må vige. der skabes "en brændende platform", som alle er tvunget til at forholde sig til. Men brand gør det ikke alene. Ydre pres frigør kun opfindsomhed, hvis du som leder formår at omsætte det til en klar ambition for både dig selv og dine medarbejdere.

5. Stjæl med stolthed – ingen har patent på bedre velfærd

Kan noget af den gode service på din yndlingsrestaurant genskabes på plejehjemmet? I den offentlige sektor er de fleste gode ideer ubevogtede, når først man har fået øje på dem. Du kan stjæle en løsning med god samvittighed - ja ligefrem med stolthed. Og hvorfor nøjes med at kopiere? Gør selv best practice endnu bedre, så den bliver next practice.

6. Bryd de vante rammer - skab innovationsvenlige situationer

At arbejde seriøst med innovation kræver en vis distance til de sammenhænge, man indgår i til hverdag. Derfor kan det også være en fordel at skabe andre spilleregler og fysiske rammer end de vante. Det kan fx være at ændre på rammerne for møder, socialt samvær eller det daglige arbejde. Det uvante kan udgøre den "forstyrrelse", der sætter hjernen i andre og mindre forudsigelse svingninger.

7. Giv andre lyst og mod til at tænke nyt – innovation kommer efter tillid

Øv dig i at skabe en rar stemning omkring dig. De mennesker, du er sammen med, skal føle sig velkomne og trygge i jeres fælles forum. De skal fornemme en åben og ærlig dagsorden, så de får lyst til at blive endnu bedre, end de allerede er. Til en sådan atmosfære hører også, at alle viser interesse for at høre hinandens forskellige synspunkter, tanker og forslag.

8. Lad dine medarbejdere folde ideerne ud

Som leder er det altid uklogt at trække forandringer ned over hovedet på folk. Innovation er direkte umulig at gennemføre med succes uden at involvere medarbejderne. For det første får mange mennesker flere ideer end få. For det andet kan medarbejdernes bidrag som regel gøre andres ideer bedre. For det tredje er det medarbejderne, der skal tage det nye til sig og omsætte det til forbedringer i hverdagen. det sker sjældent effektivt uden accept og ejerskab.

9. Bring forskelligheder sammen – homogene grupper fornyr sig for langsomt

Chancen for at få virkelig overraskende ideer vokser, når mennesker mødes i nye sammenhænge, fx på tværs af faggrupper, uddannelser og geografiske skel. det skal du udnytte som leder! Innovation handler om at slå hul på vanetænkningen. Skab derfor muligheder for at samarbejde på tværs i organisationen og overvej, når du rekrutterer, om I er blevet lidt for ens.

10. Slip kontrollen for en stund – forsøgte du ikke, har du fejlet

Innovation kræver, at du som leder tør forlade kontroltårnet og stole på din dømmekraft. I forsigtige organisationer siger man til lederen: "Du fik fiasko, altså har du fejlet". I mere innovative kulturer hedder det: "Du forsøgte ikke, altså har du fejlet".

Læs mere på www.lederweb.dk

Kilde: Væksthus for Ledelse: "Innovation i hverdagen - praktiske råd til offentlige ledere, der gerne vil gå nye veje"

Se alle artikler i temaet

Yderligere materiale

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes