Indhold

25.04.17 16:00

Klar forventning om kompensation ved manglende inddrivelse

Klar forventning om kompensation ved manglende inddrivelse

Martin Damm minder om, at der findes gode redskaber til at inddrive kommunernes gæld. Foto: Colourbox.com

Det er dybt beklageligt og utilfredsstillende, at skatteministeren er parat til at nedskrive borgernes gæld til kommunerne fra 4 til 1,3 mia. kr. siger KL’s formand, der ikke vil acceptere, at nedskrivningen får så alvorlige konsekvenser for kommunernes tilgodehavender.

”Det er dybt beklageligt og utilfredsstillende, at skatteministeren nu er parat til at nedskrive så stor en del af gælden. Det har alvorlige konsekvenser for borgernes retsfølelse om, at enhver skal svare sit og bidrage til den samlede offentlige husholdning.”

Det siger KL’s formand Martin Damm på baggrund af en ny undersøgelse, der konkluderer, at størstedelen af de kommunale tilgodehavender har mistet værdi. Næsten 4 milliarder kroner har kommunerne lige nu til gode hos borgerne. Men ifølge revisionsfirmaet PwC, der har udarbejdet undersøgelsen, er deres betalingsevne så dårlig, at det her og nu ikke er realistisk at inddrive mere end højst 1,3 milliarder kroner. Det skriver Politiken.

Skatteminister Karsten Lauritzen, der har bestilt undersøgelsen, siger til avisen, at analysen vil indgå som en vigtig brik i de fortsatte forhandlinger om et statsligt afkøb af kommunernes tilgodehavender.

SKAT bærer hovedansvaret

KL’s formand Martin Damm siger, at han ikke vil acceptere, at nedskrivningen får så alvorlige konsekvenser for kommunernes tilgodehavender.

”Regeringen har gentagne gange sagt, at de vil indgå i forhandlinger om kompensation til kommunerne for at afbøde virkningerne. Der er gået et år, og der er ikke sket noget endnu. Vi forventer at blive kompenseret for SKAT’s manglende inddrivelse, og det er uacceptabelt, at tiden går og beløbet bare bliver mindre.”

Martin Damm tilføjer, at kommunerne forholder sig til, at de har cirka 3 milliarder kr. til gode. Penge, som der ville have været gode muligheder for at inddrive en stor del af, hvis SKAT havde været deres opgave voksen.

”Det er vigtigt at huske på, at SKAT bærer hovedansvaret for, at de kommunale krav har mistet værdi, men de har ligget uberørt, fordi SKAT satte alt ind på det automatiske inddrivelsessystem, EFI, som aldrig kom til at fungere,” siger KL’s formand, der tilføjer, at der vil altid være noget gæld, som ikke kan inddrives:

”Men der skal ingen tvivl herske om, at vi ikke lader os spise af med småpenge i en aftale om kompensation.”

Ministeren kan godt forvente besøg

Han minder om, at der findes gode redskaber til at inddrive kommunernes gæld. Man kan blandt andet indeholde gælden i folks løn og foretage modregninger i offentlige ydelser:

”I kommunerne er vi lidt mere vedholdende end SKAT i forhold til at indkassere, så skatteministeren kan godt regne med jævnlige besøg af KL, indtil vi får vores penge,” siger Martin Damm.

Annonce

Annonce

Annonce