Indhold

15.01.16 12:39

Flaskehalse, flygtninge og offentligt forsørgede presser kommunerne

Flaskehalse, flygtninge og offentligt forsørgede presser kommunerne

Carsten Koch tændte advarselslamperne, da han sammen med Martin Damm, Ejner K. Holst og Martin Gaarn Thomsen diskuterede arbejdsmarked og økonomi. Foto: Michael Bo Rasmussen/Baghuset

Der skal gøres noget snart, hvis flygtningepres, flaskehalse på arbejdsmarkedet og store grupper offentligt forsørgede ikke skal sprænge kommunernes økonomi. Det vurderer Beskæftigelsesrådets formand.

”Hvis vi fremskriver worst case for flygtninge på arbejdsmarkedet og sammenholder det med refusionsomlægningen, der er født i en tid med andre forudsætninger, så er min prognose, at inden for 2-3 år vil kommunernes økonomi crashe, hvis ikke vi gør noget drastisk.”

Sådan lød det fra Beskæftigelsesrådets formand Carsten Koch, da han gav de omkring 1.000 deltagere på Kommunaløkonomisk Forum sit blik på det danske arbejdsmarked anno 2016.

Oven i udfordringen med flygtninge lagde Carsten Koch i sit indlæg også vægt på, at der er stor fare for flaskehalse på arbejdsmarkedet, samtidig med at vi har en stor gruppe på overførselsindkomst.

Jobcentrene blev af flere i debatten nævnt som en central aktør i at få de svage ledige i arbejde. De skal være langt mere offensive i deres kontakt med virksomhederne, lød det fra både Carsten Koch og administrerende direktør i ISS Danmark Martin Gaarn Thomsen.

”ISS har fundet ud af, at det kan betale sig at være en mangfoldig virksomhed med også svage grupper ansat. Men kommunerne kunne gøre mere ud af at placere flere sælgere ude i virksomhederne i stedet for at sidde og vente på, at virksomhederne ringer,” sagde Martin Gaarn Thomsen.

Mobiliteten skal øges

KL’s formand Martin Damm var langt hen ad vejen enig, men mente, at en del af problemet skyldes, at jobcentrene oprindeligt ikke skulle tage sig af rekrutteringen.

”Jeg fornemmer, at transformationen er i gang, men vi må erkende, at der mangler nogle virkemidler til at få dem ind, der ikke helt leverer. Det gøres bedst ude i virksomhederne, men vi mangler nogle mekanismer, som man forhåbentlig kan finde i trepartsforhandlingerne,” sagde Martin Damm.

I udspillet ”Mere arbejdskraft” peger KL også på, at mobiliteten og rådigheden blandt de ledige skal styrkes, ligesom uddannelsesudbuddet i højere grad skal matche virksomhedernes behov.

KL’s formand Martin Damm oplever, at det kan knibe med mobiliteten blandt ledige.

"Vi har et problem omkring mobiliteten, hvor vi kan se, at især nogle af de højtuddannede bliver hængende i de store byer,” sagde Martin Damm, inden han afsluttede sit indlæg med at pointere, at KL tager udviklingen meget alvorligt:

”Det er ikke et valg, om vi gider at gøre noget ved det, for hvis vi ikke gør det, så mister vi alt råderum i dansk økonomi.”

Se alle artikler i temaet

Annonce

Annonce

Annonce