Indhold

26.10.16 14:01

Effektiviseringer kan give højere kvalitet

Effektiviseringer kan give højere kvalitet

Kommunale innovationer kan ofte føre til mere effektive løsninger af højere kvalitet. Det viser ny bog.

Når kommunerne tager nye løsninger i brug, giver det i mange tilfælde både højere kvalitet og effektivitet. Og i en række tilfælde giver det også højere medarbejdertilfredshed og bedre borgerinddragelse. Det viser ny bog om kommunale innovationer.

Når kommunerne tager nye produkter, services og organisationsformer i brug, så kommer der højere effektivitet ud af anstrengelserne i 45 procent af tilfældene. Men når en presset økonomi sætter innovationerne i gang, øger hele 69 procent af innovationerne effektiviteten. Og når ellers innovationerne lykkes, behøver det ikke gå ud over kvaliteten: I hvert tredje tilfælde skabes både højere effektivitet og kvalitet samtidig.

Se også

Det viser en ny bog fra Center for Offentlig Innovation (COI), der også giver en lang række kommunale eksempler på vellykkede kommunale innovationer fra hele landet. I hver 10. innovation får kommunerne endda hele pladen fuld: Større effektivitet, kvalitet, medarbejdertilfredshed og bedre borgerinddragelse.

Forfatteren af bogen, analysechef i COI Ole Bech Lykkebo, fremhæver, at kommunerne er gode til at genbruge hinandens løsninger på kryds og tværs.

”Faktisk er 73 procent af innovationerne helt eller delvist genbrug af andres løsninger. Det er sjældent 1:1 kopier, ofte sker der en lokal tilpasning. Og dét er rasende godt nyt for skatteborgerne. For på den måde kan Holbæks løsninger jo genbruges af Herning og omvendt. I en tid med knaphed på ressourcer er der jo ingen grund til at løse det samme problem to gange,” siger Ole Bech Lykkebo.

57 kommuner medvirker i bogen

Ét af bogens 37 eksempler er Holbæk Kommunes omstillingsgrupper, hvor byrådspolitikerne sammen med borgere, frivillige foreninger og lokale virksomheder udvikler nye, mere effektive løsninger. Siden 2014 er der hentet 35 millioner kroner på den måde – blandt andet på skoleområdet.

Se også

Et andet godt eksempel er Herning, der i 2013 skulle spare 2,5 millioner kroner på området for udsatte børn og unge. Her havde politikerne is i maven og investerede i stedet i en ny model for øget forebyggelse efter svensk forbillede. Resultaterne er, at flere børn nu har en mere normal tilværelse, anbringelserne er faldet 15 procent, og kommunen har sparet 6 millioner kroner.

Bogen giver også en lang række konkrete råd fra kommunale praktikere og beslutningstagere om, hvordan man får innovationen til at lykkes. I alt 57 kommuner har medvirket.

Analyserne i bogen er baseret på Innovationsbarometeret, som er verdens første statistik over innovation i den offentlige sektor. Alle OECD-lande har de seneste 20 år målt innovationen i den private sektor efter en fælles skabelon. Danmark er det første og hidtil eneste land, der har gentaget kunststykket i den offentlige sektor. De mange gode råd og eksempler kan findes på www.innovationsbarometer.coi.dk. Her kan bogen også downlades gratis eller bestilles i trykt udgave.

Annonce

Annonce

Annonce