Indhold

16.05.18 12:19

Intens debat om erhvervsfremme på Erhvervstræf ´18

Intens debat om erhvervsfremme på Erhvervstræf ´18

Paneldebatten mellem fmd. for Forenklingsudvalget Claus Juhl, Kent Damsgaard, direktør DI, Tonny Skovsted Thorup, erhvervschef i BusinessAalborg, Eik Møller, kommunaldirektør i Ballerup Kommune, og Morten Bjørn Hansen, adm. direktør i Business Kolding. Foto: KL

Tæt på 200 deltagere var samlet til KL's Erhvervstræf 2018, som startede med en stor debat om erhvervsfremme mellem formanden for regeringens forenklingsudvalg, DI, kommunerne og lokale erhvervsråd.

Formand for Forenklingsudvalget Claus Juhl indledte KL's Erhvervstræf 2018 med at forklare udvalgets anbefalinger til et nyt erhvervsfremmesystem. Han lagde vægt på, at Forenklingsudvalget har prioriteret en ensartet indgang til erhvervsfremmesystemet for alle virksomheder, og derfor skal 1:1 vejledning og behovsafklaring i udvalgets optik varetages af de nye centrale erhvervshuse og ikke lokalt i kommunerne. 

En række kommuner og KL har gentagne gange pointeret, at det er afgørende, at kommunerne også i et forenklet erhvervsfremmesystemet har mulighed for at lave en lokal erhvervsindsats tilpasset virksomhedernes behov og lokale prioriteringer. Derfor må den kommunale erhvervsindsats ikke blive begrænset ved lov, som Forenklingsudvalget foreslår, ligesom kommunerne fortsat skal kunne tilbyde bl.a. virksomhedsspecifik behovsafklaring og 1:1 vejledning.

Indlægget blev efterfulgt af en paneldebat mellem Claus Juhl, Kent Damsgaard, direktør DI, Tonny Skovsted Thorup, erhvervschef i BusinessAalborg, Eik Møller, kommunaldirektør i Ballerup Kommune, og Morten Bjørn Hansen, adm. direktør i Business Kolding.

Lokale virksomheder ønsker stærk kommunal erhvervsvejledning

Debatten viste, at mange kommuner er stærkt bekymrede over forenklingsudvalgets anbefalinger og de politiske signaler fra regeringen. Et nyt erhvervsfremmesystem, der ikke sikrer kommunernes mulighed for at tilbyde 1:1 vejledning og behovsafklaring, vil være en vækstdræber for de mange virksomheder, der benytter de kommunale tilbud, lød det.

”Anbefalingerne er blevet modtaget med forargelse hos vores virksomheder. Et erhvervshus vil aldrig kunne løfte den frivillighed og det engagement, som vi kan skabe lokalt. For det kræver lokalfølelse,” sagde Morten Bjørn Hansen fra Business Kolding.

Tonny Skovsted Thorup  fra BusinessAalborg supplerede:

”Hos os har det været en nordjysk opstand. Der mangler noget viden om det lokale engement i udvalgets anbefalinger. Udnyt nu den massive kontakt, vi har til de lokale virksomheder.”

Drop lovgivning – rum for lokale forskelle

Et generelt tema i debatten var, hvorvidt det er fornuftigt at lovgive om opgavefordelingen mellem kommunerne og erhvervshusene.

Claus Juhl pointerede, at mange kommuner allerede i dag har lagt deres ydelser op i et væksthus.

”Så det er jo en model, som virker allerede i dag. Det kræver disciplin at holde antallet af aktører og strategier nede,” sagde Claus Juhl.

Eik Møller, kommunaldirektør i Ballerup Kommune, fulgte op på kommentaren:

”Nogle af os kommuner har lagt ydelser i væksthuset fx her i Hovedstaden. Men det er at gå for vidt at lovgive om opgavefordelingen. Der er forskel på, hvad der er det bedste i forskellige dele af landet. Der skal være rum for lokale forskelle.” 

Den politiske proces er langt fra slut

DI’s direktør Kent Damsgaard lagde en pragmatisk linje i debatten:

”Kommunerne skal ikke lave rådgivningsarbejde om fx Kina-strategier. Der skal være en klar arbejdsdeling mellem kommunerne og erhvervshusene, og der er jeg sikker på, at vi godt kan have en pragmatisk diskussion om, hvor hegnspælene skal være,” sagde Kent Damsgaard.

Paneldebatten blev modereret af KL direktør Laila Kildesgaard, som afsluttede debatten med at understrege, at det skal være lokale aftaler, der bestemmer arbejdsfordelingen mellem kommuner og erhvervshuse, ikke lovgivning. Den politiske proces er langt fra slut endnu:

”Vinduet er stadig åbent for jer alle til at påvirke jeres lokale folketingsmedlem,” sagde Laila Kildesgaard. 

Annonce

Annonce

Annonce