Momentum nr. 1/2016, 12. januar
Danskerne vil investere i skoler og veje

Skoler, veje og kloakker er de kommunale anlæg, som danskerne helst ser investeringer i, mens færrest peger på kulturinstitutioner. Skoler og veje er i forvejen det, kommunerne bruger flest af deres anlægskroner på, og anlægsloftet gør det svært at gøre det bedre, mener KL-formand.

Kommuner overtager behandling fra sygehuse

81 procent af kommunerne varetager nu særlige behandlingsopgaver, der tidligere blev løst på sygehusene. Det viser ny Momentum-undersøgelse blandt de kommunale sundhedsforvaltninger. For at ruste sig til at løse opgaverne har næsten alle kommuner nu også etableret akutteams eller -pladser.

Danske ældre er EU’s rejsekonger

Hvis man ser bort fra Luxembourgs ældre, så er danskere over 65 år de ældre i EU, hvor flest overnattede i udlandet i 2014. Det viser nye tal fra Eurostat. Mange drager af sted på charterferier, men længerevarende ture med fokus på oplevelser inden for kultur, historie og gastronomi vinder også frem. Det er især bedre økonomi og helbred, der ligger bag de danske ældres rejselyst.

Kommuner øger fokus på forebyggelse

En stigende andel af kommunernes udgifter til udsatte børn og unge går til forebyggelse, viser nye tal. Flere kommuner satser benhårdt på at sætte tidligt ind for at hjælpe børn og familier, som ellers kunne få det meget svært. Og det er den rigtige vej at gå, mener forsker og Børns Vilkår, da det vil give flere børn en bedre barndom. For jo hurtigere der sættes ind, des nemmere er det at påvirke børnene positivt.

Leder
Der er brug for investeringer i kommunerne
Momentum i PDF

Download Momentum i PDF-format her.

Forrige nummer
Flere kommuner trækker nye borgere til
Unge skal køre længere til erhvervsskole
Kommuner samarbejder mere med frivillige om flygtninge
Borgmestres vederlag sakker bagud
Leder: Politikere skal have rimelige løn- og arbejdsvilkår
Vil du afmelde dette nyhedsbrev?
Så tryk her


Har du yderligere spørgsmål?
Kontakt netredaktionen@kl.dk