Momentum nr. 4/2014, 18. februar
Danskerne er hjemmefødninger

42 procent af danskerne bor som 33-årige stadig i den samme kommune, som da de afsluttede grundskolen. 18 procent bor i samme landsdel, men i en anden kommune. Det viser unik Momentum-analyse af flyttemønstrene for hele 1979-årgangen. Flest bliver hængende i Aalborg og færrest på Læsø.

Tårnby og Jammerbugt kan trække de gamle bysbørn hjem

Der er stor forskel på kommunernes evne til at få unge til at vende ”hjem”, når de har været væk fra kommunen nogle år for typisk at uddanne sig. Det viser Momentum-analyse af 1979-årgangens flyttemønstre. Tårnby og Jammerbugt er bedst til at få de unge hjem. Forsker påpeger, at der er stort potentiale i tilflyttere, der er vokset op i kommunen, fordi de kender området og nemt falder ind.

Selv de mindste børn er hoppet på den digitale bølge

Inden for hjemmets fire vægge bruger 9 ud af 10 børn under syv år digitale medier som tablets eller smartphones, viser ny Momentum-undersøgelse. Selv 78 procent af børnene under tre år er digitale. Det er en eksplosiv udvikling, og de digitale medier er blevet en uomgængelig del af børns leg, mener forsker.

Den økonomiske krise har sat skub i kommunalreformer

De europæiske kommuner og regioner er under forvandling. I 40 procent af landene har lokalniveauet oplevet store reformer, mens knap 50 procent har oplevet moderate reformer siden 2008, viser ny rapport. Tendensen er, at kommunerne bliver færre, og der stilles større krav om ensartet løsning af opgaverne. Udviklingen skyldes især den økonomiske krise, mener forsker.

Leder
Leder: Kommuner kan påvirke bosætningen
Momentum på Facebook

Du kan følge Momentum på facebook.

Klik her for at komme til Momentums side.

Momentum i PDF

Download Momentum i PDF-format her.

Forrige nummer
Flere og flere bruger digital selvbetjening
Vil du afmelde dette nyhedsbrev?
Så tryk her


Har du yderligere spørgsmål?
Kontakt netredaktionen@kl.dk