Momentum nr. 4/2011, 12. april 2011
Tema: EU
Udlandet takker nej til danske udbud

Kommuner og regioner er tvunget til at bruge en masse ressourcer på at gennemføre udbud efter de bureaukratiske og komplicerede regler i EU’s udbudsdirektiv. Alligevel kommer der praktisk talt ingen tilbud fra andre EU-lande, når opgaverne kommer i udbud. Det viser ny Momentum-undersøgelse.


Dansk kamp for forenklede udbudsregler

EU-Kommissionen har taget første skridt til en revision af EU’s udbudsregler, og fra dansk side er der bred opbakning til at kæmpe for mere enkle og fleksible regler. Højere grænser for, hvor stort et udbud skal være, før det skal følge EU-reglerne, står højt på den danske ønskeseddel. Derimod er der rød-hvid uenighed om, hvorvidt sociale kriterier bør kunne indgå i udbud fremover.


Krisetider øger EU’s indflydelse

EU’s indflydelse på dansk lovgivning vil tage til i de kommende år, mener et bredt udsnit af de førende danske samfundsforskere. Udviklingen skubbes frem af flere grænseoverskridende problemer og et ændret forhold til EU blandt politikere og embedsmænd. Også i kommunerne sætter EU sit aftryk.


Andre artikler
Den digitale fremtid bliver dyr for bibliotekerne

Folkebiblioteker med ambitioner om at tilbyde borgerne e-bøger og digitale lydbøger må betale langt mere pr. udlån, end når de udlåner fysiske eksemplarer af bøger og lydbøger. Og den digitale revolution, der i teorien kan bringe litteraturen i kontakt med helt nye målgrupper, kan derfor i stedet blive en bombe under bibliotekernes økonomi.


Kommuner bruger formuer på høreapparater

De ti største kommuner brugte i 2010 hele 186 millioner kroner på tilskud til borgernes høreapparater, hvilket er 46 procent mere end i 2007. Det viser en ny Momentum-rundspørge. Det skyldes ikke mindst, at flere og flere køber høreapparater hos de dyre private klinikker. Kommunerne er forpligtet til at udbetale tilskud og efterlyser derfor en ændring af reglerne, så de kan holde udgifterne i ro.


Leder

Leder: Alle metoder skal i spil for at tackle krisen

Momentum i PDF

Download Momentum i PDF-format her.
Momentum på Facebook

Du kan følge Momentum på facebook.

Klik her for at komme til Momentums side.


Vil du afmelde dette nyhedsbrev?
Så tryk her

Har du yderligere spørgsmål?
Kontakt netredaktionen@kl.dk
KL, Weidekampsgade 10, Postboks 3370, 2300 København S