Momentum nr. 1/2011, 18. januar 2011
Tema: Psykiske lidelser
Lange ventelister i psykiatrien rammer ledige hårdt

Lange ventelister ved de praktiserende psykiatere og den regionale behandlingspsykiatri hæmmer jobcentrenes muligheder for at hjælpe ledige, viser ny Momentum-undersøgelse. Ventelisterne rammer dermed også borgerne, som i værste fald ender uden forsørgelse.


Danmark har ubehagelig verdensrekord

I de fleste vestlige lande er der i de senere år sket en voldsom stigning i andelen af førtidspensionister, der bliver pensioneret på grund af psykiske lidelser. Men udviklingen har været særlig stærk i Danmark, og vi er nu det land, hvor den største andel af nye førtidspensioneringer skyldes psykiske lidelser, viser nye tal fra OECD. Eksperter er enige om, at vi skal blive langt bedre til at inkludere psykisk sårbare på arbejdsmarkedet.


Psykiatrien er presset til kanten

Ny rapport om opgaveudviklingen i psykiatrien tegner et dystert billede af en sektor, der på alle niveauer er under hårdt pres. Antallet af patienter i det psykiatriske system er steget med 48 procent på blot ni år, mens det samlede antal indlæggelsesdage er faldet. Konsekvensen er for tidlige udskrivninger til skade for patienterne, og at socialpsykiatrien også bliver hårdt presset, fordi patienterne er dårligere, når de bliver udskrevet. Eksperter efterlyser flere ressourcer til psykiatrien.


Velkommen til diagnosernes land

I de seneste år er antallet af danskere med en psykiatrisk diagnose vokset eksplosivt. Særligt de lettere psykiske lidelser som ADHD, angst og depression er nærmest blevet en folkesygdom. Professor i psykologi mener, at diagnosticeringen har taget overhånd, og at vi har mistet evnen til at skelne almindelige livsproblemer fra deciderede psykiske lidelser. Psykiaternes formand afviser kritikken.


Andre artikler

Kommuner åbner nye døre for private virksomheder

Kommuner kæmper mod udbudspligt

Leder

Regeljunglen skal grundigt beskæres

Momentum i PDF

Download Momentum i PDF-format her.
Momentum på Facebook

Du kan følge Momentum på facebook.

Klik her for at komme til Momentums side.


Vil du afmelde dette nyhedsbrev?
Så tryk her

Har du yderligere spørgsmål?
Kontakt netredaktionen@kl.dk
KL, Weidekampsgade 10, Postboks 3370, 2300 København S