Momentum nr. 11/2010, 14. december 2010
Tema: Danmark anno 2020
Gratis velfærdsydelser står for skud

Det voksende antal ældre og den dårlige offentlige økonomi betyder, at der vil være færre gratis velfærdsydelser i 2020. Det mener et stort flertal i Momentums 2020-panel, hvor 18 førende samfundsforskere kigger nærmere på fremtidens Danmark.


Vækstforum giver ingen nye løsninger

Et stort flertal af samfundsforskerne i Momentums 2020-panel vurderer, at regeringens stort anlagte Vækstforum ikke vil komme med nye løsninger til, hvordan vi øger den økonomiske vækst. Og selv om de vurderer, at produktiviteten i de kommende år vil blive højere end de seneste otte års katastrofe-tal, vil det ikke være nok til at fastholde Danmark blandt verdens ti rigeste lande i 2020, som regeringen har sat som mål. Venstres ordfører mener, man først skal fælde dom over Vækstforum, når arbejdet er færdigt.


Vil 95 procent få af de unge få en ungdomsuddannelse i 2020?

Regeringen har sat som mål, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have mindst en ungdomsuddannelse i 2015.Spørger man forskerne i Momentums 2020-panel, har målsætningen dog ikke megen gang på jord. Hele 14 ud af 18 forskere mener ikke engang, vi har nået målet i 2020. De seneste tal fra Undervisningsministeriet viser dog en fremgang på to procentpoint, så det i 2009 er 87,4 procent af en ungdomsårgang, som forventes at få mindst en ungdomsuddannelse. Momentum har på den baggrund spurgt fem aktører på området, hvordan de ser på mulighederne for at nå de 95 procent i 2020.


Forskere tvivler på regioners fremtid

Halvdelen af forskerne i Momentums 2020-panel forventer, at regionerne vil være nedlagt i 2020. Flere politiske partier ser også gerne regionerne fjernet fra det politiske danmarkskort. Forskerne tror derimod, at det kommunale landkort vil ligne sig selv i 2020, måske med sammenlægninger af enkelte kommuner. Men kommunerne kan have mindre selvstyre end i dag.


Andre artikler

Drenge tabes allerede i børnehaven

Leder

Leder: Drop nu de tvangstanker

Momentum på Facebook

Du kan følge Momentum på facebook.

Klik her for at komme til Momentums side.


Momentum i PDF

Download Momentum i PDF-format her.
Vil du afmelde dette nyhedsbrev?
Så tryk her

Har du yderligere spørgsmål?
Kontakt netredaktionen@kl.dk
KL, Weidekampsgade 10, Postboks 3370, 2300 København S