Momentum nr. 5/2010 11. maj
Tophistorie
Folkeskolens prestige er flosset

Næsten hver anden dansker mener, at folkeskolen slet ikke eller i mindre grad har prestige. Kun hver tiende mener, at folkeskolen har høj prestige, viser ny undersøgelse. ”Ærgerligt” og ”alvorligt” lyder reaktionen fra ekspert, forældre, kommuner og undervisningsministeren.


Tema: Beskæftigelse
Jobcentre kvæles i regler og krav

Jobcentercheferne mener, at antallet af statslige regler og krav bare stiger og stiger, viser ny undersøgelse. Medarbejderne i jobcentrene bruger mere tid på administration i dag end for tre år siden trods regeringens forsøg på at afbureaukratisere. Og det tager tid fra jobcentrenes primære opgave med at skaffe de ledige i arbejde. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har netop iværksat ny ”væk med bøvlet”-kampagne, men chefer og medarbejdere i jobcentrene tvivler på effekten.


Bureaukrati avler bureaukrati

De mange regler og krav på beskæftigelsesområdet kommer ikke ud af det blå. Næsten 500 mennesker i Arbejdsmarkedsstyrelsen, Arbejdsdirektoratet og de statslige beskæftigelsesregioner er beskæftiget med at administrere, analysere og kontrollere beskæftigelsesindsatsen og jobcentrene. Det koster staten over 350 millioner kroner om året. Kommunerne mener, at beskæftigelsessystemet trænger til en slankekur.


Kommunale jobcentre på overarbejde

Jobcentrene har nu været kommunernes fulde ansvar i ni måneder, og det har en været en periode med damp på kedlerne. Der er blevet mere end 60.000 flere ledige, og jobcentrene holder langt flere jobsamtaler og sender flere i aktivering. To ud af tre jobcenterchefer mener, at jobcentrene fungerer bedre i dag, end da ansvaret var delt mellem staten og kommunerne. Beskæftigelsesministeren er også meget tilfreds. Fagbevægelsen mener stadig, at de kommunale jobcentre var en dårlig idé.


De unge er jobcentrenes smertensbørn

De unge uden uddannelse er den største udfordring for jobcentrene i øjeblikket, siger et stort flertal af jobcentercheferne i ny undersøgelse. Typisk har de unge haft et ufaglært job i nogle år, som er blevet nedlagt under krisen. Og nu har de ikke overskud eller evner til at tage en uddannelse. Tallene viser også, at unge har størst risiko for at blive langtidsledige. Målrettet uddannelse er vejen frem, mener forsker.


Andre artikler

Kommuner har milliarder til gode hos SKAT

Reform af affaldsgebyrer er lige til skraldespanden

Leder

Leder: Vi har brug for langsigtede svar

Bliv fan af Momentum

Du kan blive fan af Momentum på Facebook!

Start ved at klikke her...


Momentum i PDF

Momentum 5/2010

Vil du afmelde dette nyhedsbrev?
Så tryk her

Har du yderligere spørgsmål?
Kontakt netredaktionen@kl.dk
KL, Weidekampsgade 10, Postboks 3370, 2300 København S