Indhold

29.09.17 08:30

Opskriften på en god tale

Opskriften på en god tale

Hjørrings borgmester, Arne Boelt, er ifølge Kell Jarner Rasmussen god til at holde taler, fordi han er nede på jorden, kan tale i billeder og holder fast i sin dialekt.

Sig den ene ting, som tilhørerne skal huske, og fortæl det igen og igen. Sørg for, at talen handler om publikum. Og genbrug det bedste fra tidligere taler. Sådan lyder de tre bedste råd til at skrive den gode tale fra mangeårig taleskriver, Kell Jarner Rasmussen.

Der skrives mange taler i kommunerne – ofte under tidspres og med manglende adgang til taleren. Risikoen er taler, der skader, mere end de gavner. På KL's Kommunikationsdøgn fortæller Kell Jarner Rasmussen, direktør i det retoriske rådgivningsbureau Rhetor, hvad du som kommunal kommunikatør kan gøre for at skrive bedre taler.

Her kan du læse lidt mere om, hvad, han mener, opskriften på en god tale er.

Hvad kræver det at skrive en god tale?

At gøre op med dine vaner fra andre skriftlige genrer, fx sagsfremstillinger. Du skal have prøvet at holde taler selv, så du forstår de krav, det mundtlige rum stiller. Tilhørere har det med at falde ud hele tiden – de kommer til at tænke på noget andet. Derfor skal talen ‘vække’ tilhørerne hele tiden, fx med spørgsmål, humor, gåder eller små overraskelser. Gentagelsen er også meget vigtig i en tale.

Hvor er det typisk, det går galt, når man skal skrive en tale?

For mange budskaber og tungt skriftsprog. Eller det modsatte: Et overfladisk pixisprog uden indhold, som prøver at skabe følelser med tillægsord som ‘fantastisk’ og ‘fremragende’. Det duer ikke. Der skal altid være substans – også i en kort lejlighedstale.

Hvilke kommuner/borgmestre, synes du, er gode til at skrive/holde taler?

Nu har jeg langt fra studeret dem alle. Men jeg kan nævne et par stykker, som, jeg synes, er dygtige: Hjørrings borgmester Arne Boelt og Bornholms borgmester Winni Grosbøll.

Hvorfor synes du, de er gode?

Arne Boelt, fordi han er nede på jorden, kan tale i billeder og holder fast i sin dialekt.

Winni Grostbøll, fordi hun er klar, tør være selvironisk og kan sætte sagen – fx Folkemødet – i et større perspektiv.

Hvad er dine tre bedste råd til kommunernes kommunikatører ift. at skrive en god tale?

  1. Lad være med at sige alt det, du gerne vil have de skal vide. Sig den ene ting, de skal huske bagefter. Sig den igen og igen i varieret form med historier, eksempler og analogier.
  2. Byg bro til publikum – talen skal handle om dem. Undgå at fremstille sagen fra kommunens synsvinkel – se verden med publikums øjne. Hvis borgmesteren selv er bysbarn, så studér de lokale træk ved ham eller hende – opvækst, uddannelse, hobbyer osv. – og brug det.
  3. Gem jeres taler – genbrug det bedste.

KL's Kommunikationsdøgn afholdes d. 5.-6. oktober i København. Læs mere og tilmeld dig her.

Annonce

Annonce

Annonce