Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

16.03.12 12:00

Flere skruer at skrue på

Flere skruer at skrue på
Der er ingen nemme løsninger, når det kommer til de reformer, der skal redde velfærden. Hele paletten må i brug, lød meldingen fra flere debattører på Kommunalpolitisk Topmøde.

Man må kigge på flere områder, hvis velfærden skal bevares.

Se også

Således var meldingen, da arbejdsmarkedsreformer var til debat på Kommunalpolitisk Topmøde, hvor flere kommunalpolitikere og landspolitikere debatterede hvilke skuer, der kan skrues på, når det kommer til arbejdsmarkedsreformer.

Nedadgående kurver
Inden debatten gik i gang, indledte Jørgen Søndergaard, adm. direktør SFI, med at skitsere udfordringerne for fremtidens velfærdssamfund, og hvad man kan gøre for at vende den nedadgående kurve for det offentlige budget.

”Vi får ikke mulighed for at udvide vores service, men mulighed for at bevare den,” fortalte han og mente, at de tider, hvor politikere kan være julemænd, er slut.

Se også

Han påpegede desuden, at der er flere måder, man kan forbedre finanserne på, bl.a. ved at få unge hurtigere gennem uddannelse, få flere væk fra offentlige ydelser og øge arbejdsindsatsen blandt de beskæftigede.

Ikke så ringe endda
Herefter kom formanden for KL's Arbejdsmarked- og erhvervsudvalg og borgmester i Rødovre Kommune, Erik Nielsen (S) og formanden for KL's Løn- og Personaleudvalg og borgmester i Høje Taastrup Kommune, Michael Ziegler (K) med hver deres oplæg.

Her tog Michael Ziegler tråden op fra Jørgen Søndergaards oplæg ved at komme ind på mulighederne for at øge arbejdstiden.

Se også

”Selvom jeg er konservativ, synes jeg ikke, at idéen med de 12 minutter var så ringe endda. Det var et meget godt forslag. Det ville da batte noget med både de 12 minutter og efterlønsreformen," sagde Michael Ziegler. 

Hellige køer
Herefter blev Ellen Trane Nørby (V) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) inviteret op på scenen til en debat om reformen mellem alle fem deltagere.

Ordstyrer Lotte Mejlhede indledte med at spørge, om der var områder, der var hellige og dermed ikke måtte røres med reformer. Ellen Trane Nørby nævnte eksempelvis den gratis skole og muligheden for komme på sygehuset med en akut sygdom, og også de andre havde hellige områder.

Se også

”Jeg synes der er ting, der er hellige, men jeg ved ikke, om det er store bededag,” sagde Erik Nielsen.

Mette Frederiksen mente, at præmissen er forkert, da der ikke bare skal laves reformer for reformernes skyld.

”Reformerne af førtidspensionen og fleksjob er økonomisk nødvendige, men ordningerne er også spild af menneskelige ressourcer,” sagde Mette Frederiksen.

Se også

Hele paletten skal i brug
Både Erik Nielsen og Michael Ziegler mente, at man skal tage hele paletten i brug, når man ser på hvilke områder, der kan reformeres. Og alle deltagere var enige om, at der var store udfordringer forude.

”Det bliver mega svært, for hvis ikke det var svært, så var opgaven løst tidligere,” sagde beskæftigelsesministeren.

Se også

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes