Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

30.05.12 12:30

Gode samarbejdstakter mellem kommunerne og Digitaliseringsstyrelsen om fælles it-arkitekturstyring

It-arkitekturstyring for kommunerne er både en fælleskommunal og en fællesoffentlig opgave. Kommunernes It-Arkitekturråd og sekretariatet i KL lægger derfor vægt på et åbent samarbejde med både Stat og Regioner. 16. maj 2012 holdt It-Arkitekturrådet og KL et møde med Digitaliseringsstyrelsen med fokus på samarbejdet om it-arkitekturstyring.

Effektiv digitalisering kræver, at vi løfter i flok, på tværs af sektorer.

Borgeren skal kunne bevæge sig uhindret på tværs i det offentlige, og vi ønsker en effektiv digitalisering. Det forudsætter, at vi skaber de nødvendige tværgående sammenhænge og muligheder for at genbruge data mv. på tværs. It-arkitekturstyringen er derfor ligeså vel en fællesoffentlig disciplin, som det er en fælleskommunal.

Kommunernes It-Arkitekturråd tager derfor sammen med KL initiativ til at holde en række åbne samarbejdsmøder med relevante samarbejdspartnere i det offentlige. Møderne er uformelle og har til formål at skabe de nødvendige relationer i det videre arbejde.

I forrige uge holdt repræsentanter fra It-Arkitekturrådet møde med Digitaliseringsstyrelsens kontor It-Arkitektur og Standardisering. Der var fokus på de fællesoffentlige initiativer Overblik over it-arkitekturen og Grunddata.

It-Arkitekturrådet og KL lægger vægt på, at Overblik over it-arkitekturen tager en pragmatisk tilgang med vægt på, hvad kommunerne oplever af praksisbehov. Udkast til beskrivelse af initiativet har været i høring hos kommunale it-arkitekter. Her blev der lagt vægt på, at et overblik skal fungere som én samlet indgang, og at arbejdet skal være tæt forankret i kommunerne med fokus på reel værdiskabelse. Fremadrettet vedligehold, herunder ressourcer og organisering skal være tænkt ind fra starten. Se skriftlige høringssvar fra netværket her

It-Arkitekturrådet og KL lægger derfor vægt på, at kommunale praktikere løbende inddrages i arbejdet. På baggrund af mødet med Digitaliseringsstyrelsen er der således taget initiativ til at invitere kommunale it-arkitekter og andre interesserede til en workshop med fokus på kommunale behov for overblik over it-arkitektur, udpegning af lavthængende frugter etc. Læs mere her

It-Arkitekturrådet og KL har videre foreslået, at der til styring af det fælles overblik etableres en fælles, pragmatisk governanceorganisation med kommunal indflydelse. Det kan eks. være et change board, som træffer beslutninger omkring opbygning af det fælles overblik og ændringer til dette.

Grunddata initiativerne er centrale for en effektiv digital forvaltning, hvor vi på tværs i det offentlige bruger de samme, autoritative data, og prioriterer ressourcer til at kvalitetssikre de fælles produkter.

Se præsentationer om initiativerne Overblik over it-arkitekturen og Grunddata nedenfor.

Yderligere materiale

Se også

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes