Indhold

19.04.12 13:47

Frikommuneforsøg i Odense møder modvind

Frikommuneforsøg i Odense møder modvind
Konservative og SF er imod to projekter, som Odense Kommune gerne vil køre i forbindelse med frikommuneforsøget.

Misbrugere skal have en dusør for hver time, de arbejder. Og unge under 30 skal kunne pålægges at tage en uddannelse. Sådan lyder to af de forslag, som politikerne i disse uger behandler for at tage stilling til, om de skal være en del af Odense Kommunes bidrag til frikommuneforsøget.

Men forslagene møder modstand. De Konservative er imod idéen om at give udvalgte misbrugere en arbejdsdusør på 25 kroner for hver time, de arbejder.

Tidligere har f. eks. Københavns Kommune forsøgt sig med dag-til-dag-tilbud til misbrugere, hvilket har givet misbrugerne er øget selvværd, fordi de har oplevet at blive set som almindelige mennesker.

Ingen dokumenteret effekt
Men ifølge Konservatives arbejdsmarkedsordfører, Mai Henriksen, var der ingen dokumenterede erfaringer at hente, da forslaget var i behandling.

”Jeg er normalt meget pragmatisk, men når jeg ikke kunne få at vide, hvad de dokumenterede erfaringer var andre steder, ønskede vi ikke at støtte. Kommunen har kun et begrænset antal penge til rådighed, og jeg vil hellere bruge dem til at forbedre de tilbud, vi allerede har i dag. Det handler i sidste ende om, hvordan vi hjælper folk mest muligt,” siger Konservatives arbejdsmarkedsordfører, Mai Henriksen til Fyens Stiftstidende.

Rigeligt med tvang
SF er imod forslaget om, at unge under 30 år skal kunne pålægges at tage en uddannelse. I dag går grænsen ved 25 år.

”I den seneste tid har der været megen debat om ret og pligt, og efter min mening med lige rigeligt fokus på pligt. Der skal jo også være nogle job, for at vi kan få de unge ud på arbejdsmarkedet. Selvfølgelig skal vi stille krav, men hvis vi kun har fokus på at skælde folk ud, går vi galt i byen. I dag vil de unge, som har fået et uddannelsespålæg, få kontanthjælp på SU-niveau efter et halvt år. Og det er rigeligt skrapt,” siger byrådsmedlem for SF i Odense, Brian Dybro til Fyens Stiftstidende.

Økonomiudvalget behandler sagerne onsdag, inden de endelig kommer i byrådet.