Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

11.05.10 00:26

Bureaukrati avler bureaukrati

De mange regler og krav på beskæftigelsesområdet kommer ikke ud af det blå. Næsten 500 mennesker i Arbejdsmarkedsstyrelsen, Arbejdsdirektoratet og de statslige beskæftigelsesregioner er beskæftiget med at administrere, analysere og kontrollere beskæftigelsesindsatsen og jobcentrene. Det koster staten over 350 millioner kroner om året. Kommunerne mener, at beskæftigelsessystemet trænger til en slankekur.

Sidste sommer overtog kommunerne det fulde ansvar for at skaffe job og uddannelse til de ledige, mens staten formelt trak sig ud af jobcentrene. Men det betyder mildest talt ikke, at staten ikke stadig er involveret. Et kig i finansloven for 2010 viser, at staten bruger over 350 millioner kroner på Arbejdsmarkedsstyrelsen, Arbejdsdirektoratet og de statslige beskæftigelsesregioner, og at der i alt er 480 fuldtidspersoner ansat. Bare i de fire beskæftigelsesregioner, hvis opgave er at analysere og overvåge jobcentrenes indsats, er 179 personer ansat, hvis man fratrækker de medarbejdere, som arbejder i de såkaldte workindenmark-centre. Det svarer til cirka to medarbejdere pr. kommunalt jobcenter.

Erik Nielsen, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, er også skeptisk over for det omfattende statslige beskæftigelsessystem.

»Det virker ude af proportioner at bruge så mange ressourcer i staten, når det er i kommunerne, den konkrete indsats ligger. Og det er formentlig en væsentlig del af forklaringen på, at bureaukratiet i jobcentrene bare vokser og vokser. Der er simpelthen for mange mennesker, som lever af at kontrollere og finde på nye regler til jobcentrene,« siger Erik Nielsen.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) afviser, at statens beskæftigelsessystem er blevet for stort.

»Vi skal hele tiden kigge på, om noget skal ændres. Jeg er ikke sådan en systembevarende politiker. Men målet er jo, at man som ledig skal have den bedst mulige hjælp. Og derfor skal vi blandt andet holde øje med, om folk får de tilbud, som de skal have til tiden,« siger Inger Støjberg, som også forsvarer behovet for beskæftigelsesregionerne:

»Vi skal virkelig passe på med ikke bare at opbygge et tungt system, men vi skal omvendt også i den her kæmpe decentraliseringsøvelse med de kommunale jobcentre sikre, at vi ikke taber viden og opsamling af resultater. Og ikke mindst formidlingen af både viden og resultater. Og derfor synes jeg, det er helt afgørende, at vi har fire stærke beskæftigelsesregioner.«

Af Jens Jørgensen, jjr@kl.dk og Søren Kudahl, skd@kl.dk

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes