Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

22.06.12 11:57

Norske kommuner får ny sundhedsrolle

Norske kommuner får ny sundhedsrolle
Fra 1. januar i år indførte Norge en ny arbejdsdeling mellem sygehusregioner og kommuner. Fx lukker sygehusene senge, mens kommunerne etablerer nye sengepladser. Samtidig er pengene fulgt med opgaverne.

En rationel arbejdsdeling mellem de store specialiserede hospitaler og et stærkt kommunalt sundhedsvæsen, der kan være et alternativ til en indlæggelse, og som hurtigt kan få de færdigbehandlede på benene igen.

Der er mantraet for samhandlingsreformen – den norske udgave af en stor folkesundhedsreform, der lægger sig tæt op af KL's tanker om ”det nære sundhedsvæsen”.

I denne uges nummer af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner fortæller en af reformens bagmænd, sygehusdirektør Nils Fredrik Wisløff, om tankerne bag samhandlingsreformen.

”Der er etableret en ny arbejdsdeling, som læggere mere vægt på det kommunale sundhedsvæsen, og forskydningen understøttes med, at der konkrete flyttes penge fra det specialiserede sygehusvæsen til kommunernes sundhedsvæsen. Der skal flyttes eksempelvis 140.000 plejedøgn fra sygehusene til kommunen svarende til 560 millioner kroner. Og allerede efter fire måneder kan vi se, at det virker. Kommunerne går ind og erstatter sygehusdøgn i stedet for at betale sygehusene 4.00 kroner per døgn,” siger Nils Fredrik Wisløff til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Pengene følger opgaven
En vigtig forudsætning for udbygningen af de kommunale tilbud i Norge er, at pengene fra starten er fulgt med opgaverne.

Eksempelvis har Wisløff måtte stryge 48 millioner kroner af budgettet på sygehuset Vestre Viken HF, fordi kommunerne er blevet ansvarlige for de udskrivningsklare patienter.

”Når patienter udskrives hurtigere, kan vi dels reducere bemandingen, dels behandle flere patienter. Jeg regner med, at vi må lukke ti procent af vore senge,” siger Nils Frederik Wisløff.

Læs hele interviewet i denne uges nummer af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes