Indhold

26.09.12 16:41

Overenskomstsystemet skal slankes

Overenskomstsystemet skal slankes
Det skal være lettere at overskue og administrere overenskomsterne, mener KL, der netop har offentliggjort et debatoplæg til de kommende overenskomstforhandlinger.

KL har indgået cirka 100 landsdækkende overenskomster samt et antal tjenestemandsaftaler. I runde tal dækker de 20 største overenskomster cirka 80 procent af det kommunale personale. De sidste 80 overenskomster dækker de sidste cirka 20 procent af personalet.

”100 overenskomster på det kommunale område er alt for mange. Samtidig ser vi for mange eksempler på, at der gælder forskellige vilkår for medarbejderne på samme arbejdsplads, som skal samarbejde om de samme arbejds-opgaver. Det gør det hverken lettere at lede eller at samarbejde,” siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg.

Fokus skal flyttes
KL foreslår derfor, at antallet af overenskomster reduceres. Samtidig skal antallet af regler reduceres og indholdet harmoniseres.

”Vi har generelt behov for at gøre det lettere at overskue og administrere overenskomsterne. Overenskomsterne skal anvendes i hverdagen af ledere og medarbejdere på arbejdspladserne – og så nytter det jo ikke, at man skal være specialist for at kunne forstå dem,” siger Michael Ziegler og fortsætter:

”Kommunerne udfordres på stigende forventninger til levering af serviceydelser af høj kvalitet med færre ressourcer. Det er afgørende, at lederne i dialog med medarbejderne kan udvikle og effektivisere den kommunale opgaveløsning gennem nye kreative og innovative løsninger. Fokus skal altså flyttes fra regler til fokus på indholdet i arbejdet.”

Annonce

Annonce

Annonce